Първо мисли, после действай! Как обаче се разбира кое е редно,

...
Първо мисли, после действай! Как обаче се разбира кое е редно,
Коментари Харесай

5 начина да научим детето да взима верни решения

Първо мисли, след това действай! Как обаче се разбира кое е редно, кое - не, за какво последователността е тази, а не онази, по какъв начин изобщо се развива критичното мислене при децата?

„ Неправилно “ е то да може единствено да пита и желае. „ Правилно “ е да се пробва да разбере какво е нужно да направи, с цел да получи това, което желае.

Навиците на сериозното мислене се утвърждават във възрастта на пубертета, само че подготовката за тях започва, когато детето е още в началните класове, твърди letidor.ru.

Критично мислене  – това е система от привички, която ни оказва помощ да вземаме решения. Именно с нейна помощ дефинираме информацията като вярна или погрешна.

Да мислим „ качествено “ значи да преглеждаме разнообразни разновидности (умението да виждаме други възможности даже, когато наподобява, че те не съществуват, и да вършим избор в посока на най-ефективните решения).

При децата е належащо навиците на критичното мислене да се развиват. И когато в малко по-зряла възраст те стартират да се сблъскват с първите житейски обстановки, изискващи независимо мислене, да са в положение да вземат зрели и независими решения.

Специалисти от Международния център за критическо мислене в Калифорния са разработали конспект от 5 съвета за родители, които желаят да развият нужните привички на качествено мислене при учениците:

1. Научете го, че е хубаво да задава въпроси

Ако на детето нещо му е неразбираемо или непознато, не трябва да оставяте нещата без пояснение. Да задаваш въпроси не е срамно и няма нищо ужасно да попиташ човек да изясни казуса колкото се може по-подробно, или пък да даде прегледен образец – обяснете това добре на ученица.

2. Подтиквайте го да се опира на обстоятелства

По-добре да ревизира информацията си от няколко източника и чак тогава да реши дали е вярна, или не.

3. Научете го да се придържа към мисълта и концепцията си

Когато диалогът стартира с разискване на храната в чинията, а приключва със международната икономическа рецесия, значи нещо не е както би трябвало. Научете детето да се придържа към тематиката, която се разисква.

Човек, който скача от тематика на тематика, се обърква и в главата му става „ каша “ от разнообразни мисли и не е кадърен да мисли сериозно. Подкрепете с персонални образци по какъв начин е редно да се придържа към диалога.

4. Научете го да довежда мисълта си до край

За да стартира детето да мисли разумно, потребно е да му задавате насочващи въпроси. Помогнете му да види кои тематики се комбинират едни с други, и кои - не - също, като при облеклата за обличане примерно.

5. Научете го да бъде почтен със себе си и с другите

За здравомислещия човек е значимо не просто да вижда излаз от дадена обстановка в някакво решение, само че и да схваща какви биха били следствията от това решение.

Научете детето да регистрира казуса, който се разисква, от разнообразни страни, да мисли многопланово, да бъде честно със себе си и с другите – това е належащо качество за всеки, който желае да се развива и издига в бъдеще.

Източник: noviteroditeli.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР